diumenge, 3 de maig del 2009

"El videojoc és part de la meva escola"


L’article que us presento i que he trobat molt interessant per les difrents personalitats que s’hi troben i però sobretot pels arguments que donen és el següent: “El videojoc és part de la meva escola”, un article del diari El País.

Us en faig un breu resum per punts perquè l’article sigui més accessible al contingut que transmet: Genfeldt, que dirigeix l’empres Serious Games, i el senyor Mitra, professor de la Universitat de Newcastle:
- Els nens necesiten uns coneixements que els connectin al món.
- Les grans oportunitats per aquest canvi en l’aprenentatge no es troben en l’actual sistema educatiu, sinó fora d’ell, en programes extraescolars i en les comunitats d’aprenentatge informal.
- “Les escoles han de dedicar més atenció a fomentar el que nosaltres anomenen l’alfabetització digital”: un conjunt d’habilitats que els joves necessiten per l’horitzó multimèdia que els envolta”.
- El videojoc ha trigat en incorporar-se a les escoles.
- El professorat s’ha de renovar i s’ha d’adaptar a les noves tecnologies, fet que implica un esforç per dominar aquesta nova tècnica d’ensenyament.
- L’entorn familiar ha de rehuir la seva por: els videojocs obren noves vies d’aprenentatge, d’ensenyament, i especialment de participació, des d’una perspectitva dinàmica i creativa.
- La participació és la clau: el videojocs a l’aula exigeix la participació constant del mestres “no es pot deixar sol l’alumne perquè necessita un feedback constant; s’ha d’incentivar la participació. Aula i videojoc han d’estar integrats”.
- Buscar recursos i observar quins són els que interessen aplicar per reforçar el temari de l’aula: aquesta interativitat, l’acció-reacció, el premi-càstig són les eines fonamentals en el sistema educatiu.
- El joc electrònic s’ha d’aplicar a les escoles per preparar els alumnes amb el que es trobaran al carrer. “Però si volem adaptar-nos a la nova situació, és a dir, saber on trobar el material, com distribuir-lo, debatre en grup, simular, negociar, resoldre problemes sobre la marxa; el videojoc és insustituible, imprescindible en el sistema educatiu”.
- Objectiu de Moodle (paquet de software creat fa sis anys per l’australià Martin Dougiamas: creació de cursos I llocs web basats en Internet. Es tracta d’un sistema de distribució lliure, que ajuda als mestres a crear comunitats d’aprenentatge a través d’Internet. Estem parlant de l’aprenentatge col•laboratiu.
- Egendfeldt: “El videojoc és el llenguatge del futur de l’ensenyament”.
- Mitra: “Ells s’organitzen i s’ajuden els uns als altres. El llenguatge mai és una barrera. Aprenen anglès funcional i totes les funcions de l’ordinador”.

Aquest article, ens fa si més no, reflexionar sobre com les noves tecnologies s’han anat incorporant i integrant a les nostres vides i formen part de la nostra realitat, ens preparen per al nostre futur i mentre s’implanten cada vegada més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada